loading...
هرچی بخوای
AMIR بازدید : 327 پنجشنبه 15 فروردین 1392 نظرات (0)
زندگی نامه سلتان سلیمان
پیش فرض بیوگرافی خاندان سلیمان عثمانی

سلیمان یکم (به ترکی عثمانی: سلطان سليمان اول یا قانونى سلطان سليمان؛ ۶ نوامبر ۱۴۹۴ – ۵/۶/۷ سپتامبر ۱۵۶۶) دهمین سلطانامپراتوری عثمانی است که از سال ۱۵۲۰ تا لحظهٔ مرگش در سال ۱۵۶۶ بر امپراتوری عثمانی حکم راند و از این لحاظ طولانیترین دورهٔ سلطنت را در میان خاندان عثمانی داراست. او را در غرب با نام سلیمان باشکوه و در شرق با نام سلیمان قانونی میشناسند. از آن جهت به قانونی مشهور شد که سیستم قضایی امپراتوری عثمانی را بهکلی بازسازی کرد. او در اروپای سدهٔ شانزدهم به عنوان سلطانی برجسته و والامقام مطرح گشته بود که مسئولیت امپراتوری عثمانی را در اوج قدرت نظامی، اقتصادی، و سیاسیاش بر عهده داشت. سلیمان، شخصاً ارتش عثمانی را برای فتح استحکامات دنیای مسیحیت در بلگراد، رودس، و اکثر مجارستان رهبری کرد اما در محاصرهٔ وین در سال ۱۵۲۹ ناکام ماند. او باریکههای بزرگی از شمال آفریقا که از غرب تا سر حدات الجزایر میرسید و همچنین قسمت اعظم خاورمیانه را طی منازعاتش با ایرانیان به انضمام خاک امپراتوری عثمانی درآورد. تحت رهبری او، ناوگان دریایی امپراتوری عثمانی بر دریاهای اطراف، از مدیترانه گرفته تا دریای سرخ و خلیج فارس، تسلط یافت.
در مقام سلطان یک امپراتوری در حال گسترش، سلیمان شخصاً سردمدار ایجاد تغییراتی بنیادین در قانونگذاری امور مرتبط با جامعه، آموزش، مالیات، و حقوق جزایی شد. قوانینی که او وضع کرد تا سدهها پس از مرگ او، شاکلهٔ امپراتوری عثمانی را تشکیل میدادند. نه تنها خود شاعر و زرگری برجسته به شمار میآمد، بلکه همواره حامی و پشتیبان فرهنگ و هنر نیز بود و عصر طلایی هنر، ادبیات، و معماری امپراتوری عثمانی را خود شخصاً سرپرستی میکرد. سلیمان به پنج زبان ترکی عثمانی، ترکی جغتایی، عربی، فارسی، و روسی سخن میگفت. سلیمان با زیر پا گذاشتن سنتها و رسوم سلاطین پیشین، با کنیزی از حرمسرا به نام روکسلانا (بعداً خرم سلطان) ازدواج کرد. دسیسهچینیهای خرم سلطان در مقام ملکهٔ دربار و نفوذ و سلطهای که بر سلیمان داشت، آوازهٔ او را در جهان پیچاند. پسرشان، سلیم دوم، پس از مرگ سلیمان در سال ۱۵۶۶ و پس از ۴۶ سال زمامداری پدر، به جای او بر تخت سلطنت نشست.


سلطنت۱۵۶۶–۱۵۲۰ (۴۶ سال)دورهرشد امپراتوری عثمانی تاجگذاری۳۰ سپتامبر ۱۵۲۰نام کامل سلیمان یکم زادهٔ۶ نوامبر ۱۴۹۴زادگاه ترابوزان درگذشتهٔ۵/۶ سپتامبر ۱۵۶۶ (۷۱ سال)مکان مرگ سیگتوار، مجارستان مدفون درمسجد سلیمانیه، قسطنطنیه (امروزه استانبول)سلفسلیم یکم خلف سلیم دومهمسرخرم سلطانکنیزان
ماه دوران سلطان
خرم سلطانخاندان سلطنتیخاندان عثمانیخانداندودمان عثمانیپدرسلیم یکموالده سلطانعایشه حفصه سلطانفرزندانشاهزاده محمود (۱۵۲۱–۱۵۱۱)
شاهزاده مصطفی (۱۵۵۳–۱۵۱۵)
شاهزاده محمد (۱۵۴۳–۱۵۲۱)
مهرماه سلطان (۱۵۷۸–۱۵۲۲)
سلیم دوم (۱۵۷۴–۱۵۲۴)
شاهزاده بایزید (۱۵۶۱–۱۵۲۷)
شاهزاده جهانگیر (۱۵۵۳–۱۵۳۵)



خرم سلطان (۱۵۰۶ – ۱۵ آوریل ۱۵۵۸) با نام اصلی روکسلانا یا الکساندرا لیسوفسکا همسر سلطان سلیمان قانونی بود.
منابع سدهٔ شانزدهم عثمانی دربارهٔ نام او به هنگام دوشیزگی سکوت کردهاند اما چندین سده بعد در روایتهای مردمی اوکراین که اولین بار در سدهٔ نوزدهم ثبت شدهاند، از او با نام آناستازیا یاد شدهاست و طبق روایتهای لهستانی، نام او الکساندرا لیسوفسکا بودهاست.
در زبانهای اروپایی از او بیشتر با عنوان روکسلانا نام بردهاند و در ترکی با عنوان خرم و در عربی با عنوان كريمة‎.

بنا بر منابع اواخر سدهٔ شانزدهم و اوایل سدهٔ هفدهم، چون ساموئل تواردوسکی، شاعر لهستانی که دربارهٔ خرم سلطان در ترکیه به تحقیق و پژوهش پرداختهاست، خرم احتمالاً دختر کشیشیارتودکس از اوکراین بود. او در روهاتین، در ۶۸ کیلومتری جنوب شرقی لووف زاده شد. در دههٔ ۱۵۲۰ در یکی از یورشهای مکرر تاتارهای کریمه به آن منطقه، اسیر و برده شد. احتمالاً ابتدا به بازار بردهفروشان کافا و سپس به قسطنطنیه منتقل شد و از آنجا برای حرمسرای سلطان انتخاب شد.
او بهسرعت مورد توجه سلطان قرار گرفت و حسادت رقبایش را برانگیخت. یک روز سوگلی سلطان، ماه دوران (همچنین معروف به گلبهار)، به شدت با او درگیر شد و به سختی او را کتک زد. سلطان سلیمان که از این قضیه دلآزرده شده بود، ماهدوران را به همراه شاهزاده مصطفی به مانیسا تبعید کرد. تبعید او در ظاهر به دلیل رسم سنتی تربیت ولیعهد در شهری دیگر، انجام گرفت ولی واقعیت چیز دیگری بود. با رفتن ماهدوران، خرم به سوگلی بیرقیب سلطان یا خاصگی سلطان تبدیل شد. سالها بعد، به دلیل ترس از شورش (ترسی که احتمالاً خرم سلطان به آن دامن زده بود)، سلطان سلیمان دستور داد تا پسرش مصطفی را خفه کنند و به قتل برسانند. پس از مرگ مصطفی، گلبهار موقعیتش در کاخ به عنوان مادر ولیعهد را از دست داد و به بورسا رفت.
نفوذ خرم بر سلطان بهسرعت افسانهای شد. او برای سلطان شش فرزند به دنیا آورد: مهرماه، سلیم، بایزید، عبدالله، جهانگیر، و محمد. با زیر پا گذاشتن عادات و رسومات پیشین، خرم در نهایت از بردگی خارج شد و به بندهای آزاد و همسر نکاحی سلطان بدل شد. بدین ترتیب سلیمان قانونی، اولین سلطان امپراتوری عثمانی پس از اورخان غازی شد که همسری رسمی اختیار میکرد. با این ازدواج، موقعیت خرم سلطان در کاخ افزایش یافت و در نهایت با اعمال نفوذ، پسرش سلیم را بر تخت حکومت نشاند. همچنین خرم به عنوان مشاور سلطان در امور کشوری عمل مینمود و احتمالاً بر امور خارجی و سیاستهای بینالمللی امپراتوری عثمانی نیز اعمال نفوذ میکرد. دو نامهای که خرم به سیگیسموند دوم اوگوستوس، پادشاه لهستان نوشته بود، هماکنون نیز موجودند و در طول حیات او، روابط امپراتوری عثمانی با دولت لهستان صلحآمیز بود. برخی از مورخین اعتقاد دارند که خرم سلطان با استفاده از قدرت سلطان سلیمان، حملههای مکرر تاتارهای کریمه به زادگاهش که برای گرفتن برده انجام میگرفت را کنترل کرده بود.
در کنار دخالتها و دسیسههای سیاسیاش، خرمسلطان در انجام امور خیریه نیز دستی داشت و احتمالاً ایفای این نقش را به تقلید از زبیده همسر هارونالرشید انجام میداد. ساختن مسجد، دو مدرسهٔ قرآنی، فواره، و بیمارستان زنان در نزدیکی بازار بردهفروشی قسطنطنیه از جمله اقدامات خیریهٔ او به حساب میآیند. او دستور داد تا در نزدیکی مسجد ایاصوفیه، حمامی بنا کنند تا عبادتکنندگان بتوانند از آن استفاده کنند؛ حمامی که امروزه حمام خاصگی خرم سلطان نام دارد. در سال ۱۵۵۲ در بیتالمقدس، امارت خاصگی سلطان را بنا کرد تا در میان فقرا و نیازمندان غذای رایگان توزیع کند.
همچنین برخی از کارهای قلابدوزی او (یا حداقل قلابدوزیهای که به سرپرستی او انجام گرفته بود) تاکنون باقی ماندهاند؛ از جمله قلابدوزیهایی که در سال ۱۵۴۷ و ۱۵۴۹ به ترتیب به شاه تهماسب و سیگیسموند دوم اوگوستوس اهدا شد.خرم در ۱۵ آوریل ۱۵۵۸ درگذشت و در توربهای (آرامگاه گنبدیشکل) زینتشده با نفیسترین کاشیهای ایزنیک که طرحی از باغهای بهشت بر روی آنها نقش بستهاست دفن شد. آرامگاه او در نزدیکی آرامگاه مجزا و حزنانگیزتر سلطان سلیمان، در مسجد سلیمانیه قرار دارد.
زاده الکساندرا آناستازیا لیسوفسکا
۱۵۰۶
روهاتین، پادشاهی لهستاندرگذشته۱۵ آوریل ۱۵۵۸ (۵۲ سال)
سرای توپقاپی در قسطنطنیه (امروزه استانبول)آرامگاه مسجد سلیمانیه، استانبولشناخته شده برایخاصگی سلطانمذهب در ابتدا در کلیسای ارتدوکس شرقی غسل تعمید داده شد ولی بعداً به اسلام گروید.همسرسلیمان اول فرزندانسلیم دوم، مهرماه، جهانگیر، بایزید، و محمد


ابراهیم پاشای پارگایی (زادهٔ ۱۴۹۴ در پارگا[۱] – ۱۵۳۶ در قسطنطنیه) همچنین معروف به ابراهیم پاشای فرنگی و ابراهیم پاشای مقبول که پس از اعدامش در سرای توپقاپی به ابراهیم پاشای مقتول نیز معروف شد، دومین وزیر اعظمسلطان سلیمان قانونی بود که در سال ۱۵۲۳ جایگزین پیری محمد پاشا شد و ۱۳ سال این سمت را بر عهده داشت. ابراهیم پاشا در مقام وزیر اعظم امپراتوری عثمانی به درجهای از قدرت و نفوذ دست یافته بود که در میان وزرای عثمانی نظیر نداشت. اما سلیمان که از ذکاوت و کفایت ابراهیم بیمناک شده بود در سال ۱۵۳۶ فرمان قتلش را صادر کرد[۲] و تمامی اموالش نیز به مصادرهٔ دولت درآمد.ابراهیم در پارگا، واقع در یونان امروزی، و در خانوادهای مسیحی زاده شد. پدرش دریانورد بود. در کودکی دزدان دریایی ابراهیم را به اسارت گرفتند و به عنوان برده در شهر مانیسا به زنی ترک فروختند. ابراهیم چنان موسیقی را به زیبایی مینواخت که سلیمان جوان که دوران ولیعهدی را در مانیسا میگذراند، شیفتهٔ صدای ساز او شد و او را از صاحبش خرید. ابراهیم در مدرسهٔ کاخ آموزش علم دید و به چندین زبان تسلط پیدا کرد. پیش از آنکه سلیمان بر تخت بنشید، ابراهیم سمت طوعانچی (مسئول مرغان شکاری) و خاص اوداباشی (اتاقدار مخصوص) شاهزاده را بر عهده داشت. در سال ۱۵۲۰ که سلیمان در قسطنطیه بر تخت سلطنت نشست، ابراهیم نیز با او به پایتخت آمد و همان سمت خاص اتاقداری را حفظ کرد. ابراهیم در عرصههای دیپلماتیک و در میادین جنگ لیاقت و کفایت خود را به سلیمان اثبات کرد و به سرعت مدارج ترقی را میپیمود. سرعت پیشرفت او به حدی بود که ابراهیم خود از سلطان خواست که او اینچنین بهسرعت به بالا نکشاند تا حسادت سایر وزرا و درباریان برانگیخته نشود. گفته میشود سلیمان، خشنود از فروتنی ابراهیم، به او قول دادهاست که تا زمانی که سلیمان سلطان باشد، ابراهیم به مرگ محکوم نخواهد شد. پیشرفت و ترقی ابراهیم حتی به مقام وزارت اعظم نیز محدود نشد و چندین و چند لقب و سمت دیگر (از جمله سرعسکر) نیز گرفت و از قدرت و نفوذ فراوانی در دولت عثمانی برخوردار شد.

خدیجه سلطان (۱۴۹۶–۱۵۳۸) دختر سلیم اول و عایشه حفصه سلطان و خواهر سلیمان قانونی بود. همسر اولش اسکندر پاشا و همسر دومش ابراهیم پاشا بود. او که به در خواست خانوادهاش با اسکندر پاشا ازدواج کرده بود، پس از مدتی با مرگ اسکندر بیوه شد. او سپس با ابراهیم پاشا ازدواج کرد. مراسم ازدواج آنها بسیار باشکوه برگزار شد و ۱۵ روز ادامه یافت. آنها صاحب یک پسر به نام محمدشاه و دو دختر به نامهای خانم سلطان و فولان سلطان شدند. او بعد از به قتل رسیدن ابراهیم پاشا دیگر ازدواج نکرد و در سال ۱۵۳۸ درگذشت.

عایشه حفصه سلطان یا به اختصار حفصه سلطان همسر سلطان سلیم اول و مادر سلیمان قانونی بود. او از زمانی که پسرش، سلیمان، در سال ۱۵۲۰ بر تخت سلطنت نشست تا لحظهٔ مرگش در سال ۱۵۳۴ یکی از تأثیرگذارترین شخصیتهای دربار به حساب میآمد. او اولین کسی بود که لقب والده سلطان را گرفت و این بدین معنا بود که او سلطان حرمسراست. عایشه حفصه سلطان در سال ۱۵۳۴ درگذشت و در کنار آرامگاه همسر خود در مسجد سلیم یکم در استانبول به خاک سپرده شد.

زاده عایشه
۱۴۷۹درگذشته مارس ۱۵۳۴
قسطنطنیه شناخته شده برای والده سلطان
مذهب اسلام
همسرسلیم یکم
فرزندان پسران:
سلیمان قانونی؛
دختران:
خدیجه، فاطمه، و حفصه

شاهزاده مصطفی (۱۵۵۳–۱۵۱۵ میلادی) پسر سلیمان یکم و ماه دوران بود. خرم سلطان سوگلی دربار سلیمان یکم سعی داشت فرزندش سلیم دوم را بعد از پدر به سلطنت برساند. او به همین منظور با کمک رستم پاشا وزیر مقتدر دربار عثمانی موجبات قتل شاهزاده مصطفی و پسر شیرخوارش را فراهم کرد.[۱] مصطفی به همدستی با ایرانیان بر علیه دولت عثمانی متهم شد ولی در واقع از این جهت مورد دشمنی واقع شد که هواخواهان بسیاری در میان سربازان داشت.[۲]
مصطفی بعد از مرگ برادرش شاهزاده محمود (۱۵۲۱–۱۵۱۲ میلادی)، بزرگترین فرزند سلطان سلیمان به شمار میرفت. نخستین پسر سلیمان از خرم سلطان شاهزاده محمد (۱۵۴۳–۱۵۲۱ میلادی) بود که او نیز به علت بیماری درگذشته بود. مصطفی در سن سی و هشت سالگی مقام فرماندهی ناحیهٔ آماسیه را برعهده داشت و مورد علاقهٔ خاص سپاهیان و مورد حسادت شاهزادگان دیگر بود اما در اثر نفوذ و بدگوئی خرم سلطان از چشم پدر افتاده بود. صدراعظم رستم پاشا به سلیمان طوری وانمود کرد که مصطفی قصد غصب قدرت او را دارد و توانست فرمان قتل او را از سلیمان بگیرد. چند روز بعد از کشته شدن مصطفی، پسر دیگر سلطان سلیمان به نام شاهزاده جهانگیر (۱۵۵۳–۱۵۳۱ میلادی)، بر اثر علاقه شدید به مصطفی درگذشت و پسر مصطفی بنام محمد نیز برای آنکه بعدها به خونخواهی پدر برنخیزد مسموم شد و به قتل رسید. بعد از مرگ جهانگیر تنها دو پسر از سلیمان به نامهای شاهزاده بایزید و سلیم دوم باقی ماندند.[۳] ناخشنودی از سلطنت سلیمان قانونی، با کشته شدن شاهزاده مصطفی گسترش بیشتری یافت. پس از کشته شدن مصطفی برادرش بایزید از سرکوبی کسانی که به نام مصطفی دست به شورش زده بودند کوتاهی کرد و به همین علت چنین شایع شد که این شورش را خود بایزید ترتیب داده است و از اعتماد سلیمان نسبت به او کاسته شد.[

ماهدوران یا گلبهار (درگذشت: ۱۵۸۰ یا ۱۵۸۱) نام خاصگی نخست سلطان سلیمان قانونی است که شاهزاده مصطفی را زاد. از چگونگی آشناییاش با دربار عثمانی چیزی در دست نیست.

زادروز بوسفور
درگذشت استانبول
محل زندگی استانبول


شاهدخت مهرماه سلطان (۲۱ مارس ۱۵۲۲ – ۲۵ ژانویه ۱۵۷۸) دختر سلطان سلیمان اول و خرم سلطان بود. او در قسطنطنیه به دنیا آمد. او همسر رستم پاشا، سومین وزیر اعظم سلطان سلیمان اول، بود.

پدرسلطان سلیمانمادرخرم سلطانزادهٔ۲۱ مارس۱۵۲۲(1522-03-21)
قسطنطنیه، عثمانیدرگذشته۲۵ ژانویه۱۵۷۸ (۵۵ سال)
قسطنطنیه، عثمانیمدفنمسجد سلیمانیه، استامبولمذهباسلام



شاهزاده محمد (۱۵۴۳–۱۵۲۱ میلادی) نخستین پسر سلیمان یکم و خرم سلطان سوگلی دربار سلیمان بود. او در سن بیست و دو سالگی درگذشت.[
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
سال حماسه اقتصادی حماسه سیاسی ساا92سال مار
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نویسندگان
    نظرسنجی
    نظرتان در مورد وب سایتم چیست
    آمار سایت
  • کل مطالب : 34
  • کل نظرات : 9
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 1
  • آی پی امروز : 35
  • آی پی دیروز : 22
  • بازدید امروز : 619
  • باردید دیروز : 803
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 3
  • بازدید هفته : 5,371
  • بازدید ماه : 3,766
  • بازدید سال : 19,847
  • بازدید کلی : 151,847
  • کدهای اختصاصی
    دریافت همین آهنگ


    دریافت کد قفل کلیک راست